Sustainability

Wij zijn een 99,9% sustainable bedrijf 

Wij doen er alles aan om zo sustainable mogelijk te zijn binnen ons bedrijf. Zo gebruiken wij bijna tot geen plastic en eco-friendly materiaal. Het produceren van nieuwe kleding is één van de hoofd veroorzakers van vervuiling van de wereld en dit gaan wij tegen.

 

Because F*ck Fast Fashion

Tegenwoordig wordt er veel aandacht besteed aan fast fashion en aan alles wat erom heen hangt. Maar wat is fast fashion nu eigenlijk? De term fast fashion zie je steeds vaker voorbij komen. Fast Fashion is letterlijk vertaald; snelle mode. Bedrijven doen er alles aan om zo snel mogelijk in te spelen op de huidige trends. En met ''doen er alles aan'' bedoelen wij ook echt alles. Zij maken gebruik van fabrieken in landen zoals Bangladesh, India of Pakistan met medewerkers die onder vreselijke arbeidsomstandigheden moeten leven. Vaker krijgen zij zwaar onderbetaald (ongeveer €0,20 per uur) en kunnen de medewerkers moeizaam leven met dit salaris. De fabrieken zijn bijna altijd onveilig en onhygiënisch. Zoals de fabriek in Dhaka, Bangladesh waarbij er ruim 200 mensen om het leven kwamen. Zelfs kinderen worden ingezet om de kleding zo goedkoop mogelijk te houden zodat deze bedrijven hogere marges kunnen maken. 

De medewerkers in deze vreselijke fabrieken werken gemiddeld zo 13 uur per dag en dat 6 dagen lang. Zij maken kleding die mensen in Nederland dragen, het gaat om bekende grote merken. Zij verdienen dan rond de €46 per maand. Wat ver beneden de grens ligt om gezond en leefbaar te kunnen leven. Bedenk je goed als er ''Made in Bangladesh, India of Pakistan'' in je nieuwe kleding staat dat dit dit verhaal waarschijnlijk schuilt achter jouw kleding. Iets waar wij als bedrijf fel op tegen zijn. 

''Kleding dat te goedkoop is om waar te zijn, is dat vaak ook''

Zodra de kleding af is wordt het zo snel mogelijk verkocht tegen lage prijzen. Kleding dat niet verkocht wordt, wordt met hoge kortingen aangeboden in sales. Zo kunnen deze bedrijven nog meer winst maken en de arbeidskosten laag houden. Kleding dat niet wordt verkocht gaat op grote brandstapels zoals in Chili ten grote van ongeveer 11 voetbalvelden. Bij de uitstoot hiervan komen er veel chemische afvalstoffen vrij die niet alleen de omwonende schade toebrengt maar ook onze wereld. 

Sustainable

Want fast fashion is niet de enige reden waarom je moet beginnen met het dragen van vintage kleding. Het produceer en leverproces van nieuwe kleding heeft een hoge uitstoot in CO2 en kost veel water. Door vintage kleding te dragen ben je bewust met wat je draagt. 

Maar waarom dan juist vintage kleding? 

Het is nog niet te laat om bewust te worden met wat je draagt. Er is namelijk al gedragen kleding; Vintage Kleding. Deze kleding is al ooit geproduceerd en/of gedragen. Door over te stappen op vintage kleding draag je niet nog een keer bij aan fast fashion. Je bent hierdoor nog meer bewust in wat je draagt en draagt daarbij ook je steentje bij in het milieu. 


Wist je dat?

  • Dat er bijna 10.000 liter water nodig is om een nieuw katoenen t-shirt te produceren?
  • Dat er elk jaar gemiddeld 85 miljoen bomen worden gekapt om stoffen voor onze kleren te maken?
  • Elke ton tweedehands verkochte kleding 11 ton CO2 bespaart.


Draag jij al vintage? Gefeliciteerd! Daarmee heb je al bijgedragen aan een betere en duurzame wereld.

 ''There's no planet-B''